Reklama
  • Środa, 12 listopada 2014 (15:00)

    10 łatwych przepisów na dania z kuskusem

Na ciepło, na zimno, na słodko, na ostro... Jak tylko zechcesz! Ta drobna kaszka ma też tę zaletę, że przygotujesz ją, zalewając wrzątkiem, w kilka minut.

Reklama

1. Na szybki obiad

Kaszka kuskus jest doskonała jako dodatek do drugiego dania zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu, które trzeba ugotować. A pasuje niemal do wszystkiego – różnych mięs z sosami, ryb. Możesz też przygotować ją w wersji na słodko z ulubionymi owocami.

2. Do tortilli, naleśników

Błyskawicznie przyrządzisz z kuskusu smaczny farsz, który dodasz do naleśników lub tortilli. Możesz połączyć kaszkę z warzywami, mięsem, grzybami lub tylko doprawić, tak jak lubisz.

3. Nadzienie do warzyw

Papryki, pomidory, cukinie lub bakłażany – wszystkie możesz nafaszerować kaszką kuskus! Świetnie komponuje się z serami, mięsem i innymi warzywami. Nadziane warzywa zapiecz w piekarniku lub na ruszcie i gotowe!

4. Dodatek do sałatek

Kuskus jest znakomitą bazą do mnóstwa sałatek lub smacznym dodatkiem, którym uzupełnisz ich smak. Prostą sałatkę możesz zrobić z tego, co masz pod ręką, np. kuskusu, pomidorów, czerwonej cebuli, natki i przypraw.

5. Farsz do pieczeni

Nadzienie do chrupiącego, pieczonego kurczaka? Kuskus na słodko, np. z rodzynkami i innymi suszonymi owocami, będzie w sam raz! Świetnie wyjdzie też farsz z kuskusu ze świeżymi owocami, np. jabłkami.

6. Placki, kotleciki...

Spęczniały kuskus, 1-2 jajka, łyżka mąki i dowolne dodatki, np. żółty ser, warzywa, przyprawy. To wystarczy, by usmażyć pyszne placki. Kaszkę kuskus możesz też połączyć np. z posiekaną cebulką, pieczarkami, jajkiem (do nadania konsystencji), doprawić, usmażyć jarskie kotleciki (zrobisz je znacznie szybciej niż np. z kaszy gryczanej).

7. Do zupy, sosu

Zamiast ryżu, ziemniaków lub makaronu, możesz dodać do zupy kuskus. Spełni też rolę zagęstnika do zupy oraz sosu, jeśli wyszły zbyt rzadkie.

8. Błyskawiczny deser

Kuskus świetnie smakuje na słodko – możesz wykorzystać go do deserów, np. połączyć z miodem, bakaliami, nadziać nim np. jabłka. Dobrze smakuje też polany np. czekoladą, ulubionym syropem lub sokiem owocowym.

9. Oryginalna panierka

Zamiast tartej bułki – kuskus! To świetny pomysł na panierkę, która wchłonie mniej tłuszczu. Kotlet lub filet z ryby obtocz w mące, jajku, na koniec w spęczniałym kuskusie (mielone tylko w kaszy) i usmaż.

10. Lekkie ciasto

Kuskusu można użyć do ciasta zamiast mąki. 250 g kuskusu zalej gorącą wodą. Gdy spęcznieje, dodaj 500 ml jogurtu naturalnego, 100 g cukru i wymieszaj. Dodaj pokrojone 3 połówki brzoskwiń z puszki i 3 żółtka.

Piecz w blaszce wyłożonej papierem do piecz. ok. 30 min w 200ºC. Z białek i 3 łyżek cukru pudru ubij pianę, nałóż na ciasto i piecz jeszcze ok. 5 min w niższej temperaturze.

Świat kobiety
Więcej na temat:kuskus | na | Ta | z | SP | Dania | 10

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kiełków (lucerny, rzodkiewki lub brokuła), cukier, 4 pomidory, pół cytryny, po łyżeczce musztardy i chrzanu, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 puszka gro szku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.