Reklama
  • Piątek, 27 lutego 2015 (13:00)

    10 łatwych przepisów z pestkami dyni

Pestki dyni mogą się przydać do sałatki, zupy, pesto lub jako posypka na boki tortu. Możesz je też podać jako zdrową przekąskę do pochrupania.

1. Prażona przekąska

To najprostsza, zdrowa przekąska – pestki skropione oliwą, oprószone solą i uprażone na folii aluminiowej w piekarniku. Możesz też zrobić je w wersji na słodko – obtoczyć w miodzie, posypać cukrem i uprażyć.

Reklama

2. Do sałatek, makaronów

Prażone pestki dyni są wspaniałe do wielu sałatek – pasują zwłaszcza do tych z zieloną sałatą i mięsnymi dodatkami, np. pieczonym kurczakiem. Warto wzbogacić nimi także makaron – posypany chrupiącymi pestkami dyni smakuje zupełnie inaczej!

3. Posypka do zupy

Każda kremowa, gęsta zupa – jarzynowa, dyniowa, pomidorowa – doskonale będzie smakowała (i wyglądała), gdy posypiesz ją pestkami dyni. Najlepiej je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Zupę posyp pestkami, gdy jest już gotowa i nalana do talerzy.

4. Na boki tortu

Pestek dyni możesz użyć zamiast mielonych orzechów, migdałów, płatków lub startej czekolady – będą idealne do ozdobienia boków tortu posmarowanych kremem.

5. Oryginalna panierka

Zamiast bułki tartej lub sezamu, do opanierowania kotletów czy warzyw (np. plastrów cukinii lub bakłażana) warto użyć posiekanych pestek dyni.

6. Dodatek do ciasteczek

Zwykłe kruche ciasteczka znakomicie smakują z dodatkiem pestek dyni! Możesz dodać je nie tylko do masy (do środka ciastek), ale także je nimi okleić.

7. Na... grzankach!

Pestki dyni mogą być smacznym dodatkiem do grzanek z bułki z dodatkiem sera. Kromki z plastrami sera posyp dużą ilością posiekanych pestek i zapiecz.

8. W sosie i dipie

Pestkami dyni warto wzbogacić gęsty sos do mięsa (na ciepło) lub zimny, gęsty dip (np. do warzyw). Możesz je uprażyć i dodać w całości lub posiekać.

9. Dyniowe pesto

Wystarczą pestki dyni, oliwa i przyprawy, by przygotować pyszne pesto! Uprażone pestki dyni zmiel lub zmiksuj na papkę. Ucierając, dodawaj oliwę z oliwek (tyle, by sos był odpowiednio gęsty) i dopraw do smaku solą, pieprzem, ząbkiem czosnku i/lub ulubionymi ziołami (np. bazylią, pietruszką) oraz sokiem z cytryny.

Jeśli lubisz, możesz dodać także utarty, twardy ser typu parmezan. Dyniowe pesto znakomicie smakuje np. z makaronem, jako dodatek do mięs, warzyw oraz kanapek.

10. Na śniadanie

Pestki dyni dobrze sprawdzą się jako dodatek do jogurtu na śniadanie. Możesz wymieszać je z płatkami lub owocami, także suszonymi.

Świat kobiety
Więcej na temat:warto | pra | z | Pestka | 10

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mieszanych kiełków (słonecznika, fasolki, pora, groszku), 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, 4 kromki pieczywa, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.