Reklama
  • Wtorek, 11 marca 2014 (12:05)

    10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

Sięgasz po nie rzadko – zwykle, gdy rano masz ochotę na tradycyjną owsiankę. A przecież zdrowe płatki możesz wykorzystać do przygotowania innych dań.

10

łatwych

Reklama

przepisów

1. Tropikalne musli : Wspaniałe na śniadanie! Wystarczy, że do płatków owsianych dodasz rodzynki, owoce (świeże lub suszone), np. banany, morele, ananas, garść orzechów i zalejesz naturalnym jogurtem.

2. Złocista panierka : Świetna do ryby czy kurczaka! Filet, np. z dorsza, oprósz solą, pieprzem, opanieruj w mące, roztrzepanym jajku i płatkach owsianych (pierś kurczaka wystarczy zanurzyć w jajku i opanierować w płatkach). Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.

3. Chrupiące ciasteczka: Wystarczy na nie 1/2 szkl. płatków owsianych. Wsyp je do misy, dodaj 1/2 szkl. mąki, łyżeczkę proszku do piecz., 5 łyżek miodu, 2 łyżki cukru, 2 jajka, startą marchew. Połącz z 2 łyżkami płynnego masła, dorzuć łyżkę lub 2 wiórków kokos. Zagnieć. Z ciasta uformuj kopczyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C ok. 15 min.

4. Tort z płatkami : Posmarowane kremem boki tortu możesz obłożyć lekko uprażonymi płatkami owsianymi (zastąpią orzechy czy migdały). Płatki wyglądają doskonale, świetnie smakują i są dużo tańsze!

5. Posypka do chleba: Pieczesz bułeczki lub własny chlebek? Wspaniale! Posyp wierzch pieczywa przed wypiekiem płatkami owsianymi. Będzie jeszcze smaczniejsze!

6. Spód do sernika: Z płatków owsianych możesz zrobić rewelacyjny spód do sernika. Połącz 3/4 szkl. płatków, 1/2 szkl. mąki, łyżkę cukru, żółtko, 50 ml jogurtu naturalnego, łyżkę zimnego masła. Schłodź przez 30 min, rozwałkuj, rozłóż w tortownicy na papierze do pieczenia. Zapiecz 10 min (200°C). Spód gotowy!

7. Dietetyczne placki: Wyczarujesz je z 1/2 szkl. płatków; zalej je wrzątkiem, odstaw. Dodaj starte jabłko, 2 jajka, cynamon do smaku. Placuszki usmaż na lekko natłuszczonej patelni. Podawaj np. z miodem.

8. Dodatek do sałatek : Płatki owsiane są znakomite jako składnik wielu surówek, np. na bazie sałat (masłowej, lodowej, roszponki czy rukoli) z pomidorami, np. koktajlowymi. Upraż płatki na złoto i posyp nimi swoją surówkę – palce lizać!

9. Zakwas na żur: Najczęściej robi się go z mąki żytniej razowej, ale można też przygotować go z płatków owsianych. Wsyp do kamionkowego naczynia opakowanie płatków, dodaj łyżkę mąki i czosnek, zalej ciepłą wodą, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni.

10. Kotleciki light : Płatki owsiane możesz dodać nawet do... mielonych! Płatki (2/3 szklanki) zalej mlekiem, ugotuj i schłodź. Połącz z ok. 40 dag mięsa mielonego, jajkiem, bułką tartą. Dopraw do smaku. Uformuj zgrabne kotleciki. Usmaż na oleju na złoto.

Świat kobiety
Więcej na temat:z | 10

Zobacz również

  • Uprawia się je od 4 tysięcy lat. Do Polski trafiły razem z chrześcijaństwem. Bez uzyskiwanej z nich oliwy trudno sobie wyobrazić smaczną i zdrową kuchnię – nie tylko śródziemnomorską. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.