Reklama
  • Poniedziałek, 27 stycznia 2014 (10:00)

    Awokado i jego właściwości

Ten zielony owoc pochodzi z Ameryki Środkowej i uprawiali go już Aztekowie. Dziś znanych jest prawie 20 jego odmian.Upiększa i działa odmładzająco.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Awokado świetnie komponuje się z jajkami, owocami morza, cytrusami, czerwoną cebulą oraz wędzonymi rybami i pomidorami. Bez dodatków też smakuje wybornie.

Jest jednym z najpopularniejszych składników koktajlowych przystawek. Lubi towarzystwo owoców morza, a zwłaszcza krewetki. Wystarczy je przekroić, usunąć pestkę i... mieć trochę inwencji.

Reklama

Pyszne przekąski

Oczyszczone małe krewetki skrop sokiem z cytryny. Umieść je we wgłębieniach po pestce i polej różowym sosem – z majonezu, keczupu i odrobiny brandy. Posyp wszystko grubo zmielonym pieprzem.

Sałatka w trzech kolorach

To radość nie tylko dla naszych kubków smakowych. Ucieszy też oko i wzbudzi podziw biesiadników. Przygotuj małe kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i łyżkę, którą wydrążysz miąższ awokado w formie kulek.

Pomidorki przekrój i umieść w miseczkach wraz z kulkami mozzarelli i awokado. Skrop wszystko sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i posyp pieprzem. Podawaj z ciabattą.

Na sposób meksykański

Guacamole to tradycyjna pasta/dip rodem z ameryki łacińskiej. Jest łatwa w przygotowaniu i będzie jak znalazł na noworoczne party. Pamiętaj jednak, aby do jej przyrządzenia użyć bardzo dojrzałe awokado.

Tylko wtedy uzyskasz odpowiednią konsystencję, smak i kolor. Miąższ z awokado, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekaną cebulę i oliwę z oliwek zmiksuj, przykryj i włóż na godzinę do lodówki. Serwuj z czipsami.

Awokado na śniadanie

Awokado zjedzone rano doda Ci energii i zapewni dawkę witamin. Rozsmaruj je po prostu zamiast masła na kromce ciemnego chleba, posyp solą i pieprzem. Możesz na to położyć pokrojone w plasterki jajko na twardo, ale będzie też świetnie smakować na białym serze, podane z łyżką greckiego jogurtu i posypane szczypiorkiem.

A jeśli masz więcej czasu, przyrządź pastę z jajek i awokado, którą rozsmarujesz na chlebie. Wymieszaj posiekane jajko z awokado, szczypiorkiem albo świeżą kolendrą. majonezem i czarnym pieprzem.

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa mamy dobrą wiadomość. Smaczliwka idzie w parze z chrupiącym boczkiem i kurczakiem. Zrób piętrową kanapkę.

Na kromce chleba połóż liść sałaty masłowej albo liść świeżego szpinaku, plaster dobrze wysmażonego boczku albo pieczonej piersi z kurczaka, plasterek awokado i krążek czerwonej cebuli. Posyp czarnym pieprzem. Smakuje wyśmienicie i pozostawia uczucie sytości aż do lunchu..

Na żywo
Więcej na temat:N. | n | guacamole

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kiełków (lucerny, rzodkiewki lub brokuła), cukier, 4 pomidory, pół cytryny, po łyżeczce musztardy i chrzanu, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 puszka gro szku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.