Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Awokado i melon

Składniki na 6 porcji: 1 duży melon miodowy, 2 owoce awokado, 1 cytryna, 25 dag pomidorków koktajlowych, 15 dag sera koziego, 6 łyżek oleju, 2-3 łyżki miodu, kiełki, sól, pieprz,szczypta cynamonu

Reklama

1. Melon umyj, przekrój na pół. Obierz owoc ze skórki, usuń nasiona. Miąższ pokrój na podłużne kawałki. Opłucz pod bieżącą wodą awokado. Przekrój owoce na połówki, usuwając pestkę. Miąższ pokrój na ósemki.

2. Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok. Część pozostaw do sosu, resztą skrop kawałki awokado, aby miąższ nie ściemniał. Pomidorki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, przekrój na połówki.

3. Na dużym półmisku lub sześciu mniejszych talerzykach porozkładaj przygotowane kawałki melona oraz awokado. Dodaj połówki pomidorków. Sałatkę posyp pokruszonym serem kozim.

4. Na sos wymieszaj olej z pozostałym sokiem wyciśniętym z cytryny oraz miodem. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz małą szczyptą cynamonu. Polej sałatkę. Udekoruj dowolnymi kiełkami (buraków, rzodkiewki, fasolki).

Czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 3,50 zł.

Dobry melon powinien być ciężki i delikatnie spękany przy szypułce. Intensywny zapach leżącego na sklepowej półce owocu może świadczyć, że jest on zbyt dojrzały.

Świat kobiety
Więcej na temat:melon

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Placki: 10 dag białej kaszy gryczanej • 15 dag surowego wędzonego boczku • cebula • 2 jajka • 3 łyżki startego żółtego sera • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • olej •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.