Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Bulgur z granatem

Składniki na 6 porcji: 25 dag bulguru, 1 owoc granatu, 8 dag orzechów włoskich, 1 bagietka, 25 dag sera koziego, 15 dag rukoli, 4 łodygi selera naciowego, olej, 3 łyżki miodu, sok z cytryny, sól, pieprz

1. Bulgur umieść w misce i zalej 1/2 litra wrzącej osolonej wody. Miskę przykryj i odstaw na ok. 30 minut, aby kaszka wchłonęła cały płyn i napęczniała. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, przemieszaj, ostudź.

Reklama

2. Owoc granatu przekrój, wyjmij ziarenka z miąższu. Orzechy włoskie lekko rozdrobnij, upraż na suchej patelni. Bagietkę oraz kozi ser pokrój w plasterki. Pieczywo skrop olejem. Ułóż na blasze do pieczenia. Na wierzchu rozłóż kozi ser. Zapiekaj na złoty kolor w 200 st.

3. Do miski z wystudzonym bulgurem włóż ziarenka granatu i orzechy. Listki rukoli opłucz, osusz, większe porwij na kawałki. Dodaj do sałatki razem z oczyszczonymi i posiekanymi łodygami selera, wymieszaj.

4. Przygotuj sos z 6 łyżek oleju, miodu oraz soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Polej sałatkę, wymieszaj. Rozłóż porcje na talerze. Podawaj na stół z bagietką z kozim serem.

Czas ok. 45 min; porcja – 480 kcal, cena 3,40 zł.

Dobra rada. Jeśli nie udało ci się kupić kaszki bulgur, użyj nieco drobniejszego kuskusu.

Świat kobiety
Więcej na temat:bulgur | z | sok z cytryny

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.