Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Burger z soczewicą i żółtym serem

Skład na 4 porcje: ● 350 g zielonej soczewicy ● cebula cukrowa ● ząbek czosnku ● jajo ● 1/2 szklanki bułki tartej ● 4 plasterki żółtego sera ● 4 liście sałaty ● 2 czerwone cebule ● 4 bułki posypane sezamem ● olej ● 1/2 czerwonej papryki ● keczup ● sól i pieprz do smaku.

1. Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż będzie się rozpadać. Cebulę cukrową drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo, bułkę tartą, doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dosypujemy jeszcze trochę bułki. Formujemy kotlety, deliktanie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

2. Sałatę myjemy i osuszamy. Obraną czerwoną cebulę i paprykę kroimy w cienkie plastry.

Reklama

3. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy 2–3 minuty w piekarniku w 180ºC.

4. Połówki ciepłych bułek smarujemy keczupem, układamy na nich liście sałaty, plasterki papryki, kotleciki z soczewicy, żółty ser i cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki i od razu podajemy.

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł

Zobacz również

  • Składniki: szkl. bulionu z drobiu, pierś z indyka (z 80 dag wychodzi 6 dużych rolad), 2 jajka, cebula, 50 dag grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlaki), łyżka świeżego koperku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.