Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca 2016 (13:00)

    Chrupiący zestaw kiełków

Składniki na 4 porcje: 40 dag mieszanych kiełków (słonecznika, fasolki, pora, groszku), 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, 4 kromki pieczywa, sól, pieprz.

1. Przygotuj wybrane kiełki starając się, aby zestaw był urozmaicony i składał się przynajmniej z czterech rodzajów. Kiełki opłucz w letniej wodzie, a potem osusz w specjalnej wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku kuchennym.

2. Jeśli chcesz, część osuszonych kiełków możesz posiekać lub pociąć nożyczkami. Resztę pozostaw w całości. Usuń jedynie, na ile się da, ziarenka. Rozłóż kiełki na talerzykach lub jednym większym półmisku tak, aby każdy rodzaj leżał osobno.

Reklama

3. Przygotuj sos do chrupiącego zestawu. Utrzyj oliwę z odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw go do smaku płynnym miodem (najlepiej naturalnym), solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem skrop kiełki. Podawaj na stół razem z ciemnym pieczywem.

Czas ok. 10 min; porcja – 120 kcal, cena 2,30 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:sok z cytryny

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.