Reklama
  • Poniedziałek, 20 października 2014 (13:05)

    Curry z dynią i ciecierzycą

Składniki na 4-5 porcji: 1 kg dyni bez skóry, 25 dag ciecierzycy, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 120 ml bulionu drobiowego, 200 ml mleka kokosowego, ½ cytryny, szczypta mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonej kurkumy, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej kolendry, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól, pieprz.

Do potrawy możesz również użyć ciecierzycy konserwowej (nie trzeba jej gotować).

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę włóż do dużego garnka (pod wpływem wody napęcznieje) i zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Po tym czasie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej zimną wodą, gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 60 minut, aż zmięknie. Odcedź na sicie.

Reklama

2. Z dyni usuń pestki i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Mieszając, smaż 3-5 minut. Następnie dodaj imbir, skórkę otartą z cytryny, kurkumę, curry, kolendrę, smaż (mieszając) ok. 1 min.

3. Dodaj dynię oraz bulion, duś ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę, ostrą mieloną paprykę, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz zagęścić potrawę, możesz lekko rozgnieść warzywa widelcem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 100 minut Porcja: 410 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:curry

Zobacz również

  • Składniki: 3 upieczone średnie buraki • 60 g sera feta • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej • skórka otarta z 1 cytryny • 1 łyżka suszonego tymianku • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki utartego świeżego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.