Reklama
  • Wtorek, 4 listopada 2014 (12:01)

    Ćwikła chrzanowa

Składniki: pół kg buraków ćwikłowych, 8 dag chrzanu ze słoiczka, sok z cytryny lub ocet do smaku, cukier, sól.

1. Buraki wyszoruj. Włóż do rondla, zalej 2 litrami zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut do miękkości. Odcedź, ostudź, obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Osącz z nadmiaru soku.

Reklama

2. Dodaj chrzan, sok z cytryny do smaku, przypraw cukrem i solą, wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Ćwikłę przechowuj w lodówce do dwóch tygodniu. Możesz też napełnić nią słoiczki i zapasteryzować (5 minut).

Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 4, cena za porcję 0,80 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag miąższu z dyni, 40 dag filetów z kurczaka, 15 dag czerwonej soczewicy, 550 ml bulionu warzywnego, 50 ml śmietany kremówki 30 proc., 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.