Reklama
  • Wtorek, 4 listopada 2014 (12:01)

    Ćwikła chrzanowa

Składniki: pół kg buraków ćwikłowych, 8 dag chrzanu ze słoiczka, sok z cytryny lub ocet do smaku, cukier, sól.

1. Buraki wyszoruj. Włóż do rondla, zalej 2 litrami zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut do miękkości. Odcedź, ostudź, obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Osącz z nadmiaru soku.

Reklama

2. Dodaj chrzan, sok z cytryny do smaku, przypraw cukrem i solą, wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Ćwikłę przechowuj w lodówce do dwóch tygodniu. Możesz też napełnić nią słoiczki i zapasteryzować (5 minut).

Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 4, cena za porcję 0,80 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki: szkl. bulionu z drobiu, pierś z indyka (z 80 dag wychodzi 6 dużych rolad), 2 jajka, cebula, 50 dag grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlaki), łyżka świeżego koperku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.