Reklama
  • Wtorek, 3 marca 2015 (08:05)

    Falafele z cieciorki

Składniki na 4 porcje: 20 dag ziaren suchej ciecierzycy (nie takiej z puszki!), 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia.

Reklama

1. Zalać cieciorkę zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Osączyć, opłukać (nie gotować!) i zemleć w maszynce lub zmiksować blenderem. Cebulę obrać i posiekać, natkę pietruszki pokroić. Dodać do masy razem z przyprawami i proszkiem do pieczenia.

2. Rozkłócić jajko w osobnej misce. Wlać do masy, dodać niewielką ilość bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszać, dodając kilka kropel wody lub oleju (jeśli masa jest za sucha) lub trochę bułki tartej (gdyby była za wilgotna).

3. Formować kulki o średnicy około 4 cm zwilżonymi dłońmi. Do wysokiego garnka wlać sporo oleju, rozgrzać. Ostrożnie wrzucać falafele, smażyć, aż uzyskają złoty kolor. Można też zrobić bardziej płaskie i smażyć na patelni, a nie na głębokim tłuszczu.

Twoje Imperium
Więcej na temat:falafel

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.