Reklama
  • Wtorek, 21 czerwca 2016 (11:00)

    Grillowany kurczak z sałatką

Składniki (na 4 porcje): 4 filety z piersi kurczaka (po 150 g) • 2 szklanki dowolnych kiełków (np.: słonecznika, groszku, rzodkiewki) • garść listków młodego szpinaku • 2 młode cebulki cukrowe • 2 pomarańcze lub świeże brzoskwinie • 2 łyżki oliwy • łyżka soku z cytryny lub octu winnego • sól, pieprz.

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj łyżką oliwy. Przełóż na rozgrzaną patelnię grillową i smaż z obu stron po 5 minut. Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przykryj folią na 5 minut, aby mięso doszło. W tym czasie opłucz kiełki i szpinak, dokładnie odsącz.

Reklama

Pomarańcze obierz ze skóry i z błonek, pokrój w cienkie cząstki. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie krążki. Przełóż wszystkie składniki do miski.

Wymieszaj resztę oliwy z sokiem z cytryny i polej sałatkę. Wymieszaj. Podawaj filety posypane sałatką. Do tego kasza pęczak.

Olivia
Więcej na temat:kurczak

Zobacz również

  • Składniki: 3 upieczone średnie buraki • 60 g sera feta • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej • skórka otarta z 1 cytryny • 1 łyżka suszonego tymianku • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki utartego świeżego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.