Reklama
  • Wtorek, 21 czerwca 2016 (11:00)

    Grillowany kurczak z sałatką

Składniki (na 4 porcje): 4 filety z piersi kurczaka (po 150 g) • 2 szklanki dowolnych kiełków (np.: słonecznika, groszku, rzodkiewki) • garść listków młodego szpinaku • 2 młode cebulki cukrowe • 2 pomarańcze lub świeże brzoskwinie • 2 łyżki oliwy • łyżka soku z cytryny lub octu winnego • sól, pieprz.

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj łyżką oliwy. Przełóż na rozgrzaną patelnię grillową i smaż z obu stron po 5 minut. Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przykryj folią na 5 minut, aby mięso doszło. W tym czasie opłucz kiełki i szpinak, dokładnie odsącz.

Reklama

Pomarańcze obierz ze skóry i z błonek, pokrój w cienkie cząstki. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie krążki. Przełóż wszystkie składniki do miski.

Wymieszaj resztę oliwy z sokiem z cytryny i polej sałatkę. Wymieszaj. Podawaj filety posypane sałatką. Do tego kasza pęczak.

Olivia
Więcej na temat:kurczak

Zobacz również

  • Składniki: 1 wędzona makrela • 350 g ugotowanych ziemniaków • 1 jajko na twardo • 1 surowe jajko • 2 garści bułki tartej + trochę do obtoczenia • 1/2 pęczka szczypiorku • sól i pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.