Reklama
  • Czwartek, 23 października 2014 (12:05)

    Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Składniki: 200 g suszonej ciecierzycy lub 250 g osączonej z zalewy ciecierzycy z puszki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka kminku, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki wywaru z gotowania lub osączania cieciorki.

Prosta bliskowschodnia pasta z ciecierzycy. Bardzo zdrowa, bo ciecierzyca zawiera więcej białka niż mięso. Oryginalnie w jej składzie jest sezamowa pasta tahini, ale i bez niej powstanie coś pysznego. Polecam!

Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie, rano zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny do miękkości, odcedzamy, miksujemy.

Reklama

Dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny oliwę i tyle wywaru, by powstała gęsta, kremowa masa.

Przechowywanie: Gorącą możemy posypać zieloną pietruszką, papryczką chili lub suszonymi pomidorami i zjeść z chlebkiem pita. Zimną przechowamy w lodówce przez kilka dni.

Więcej na temat:hummus | ciecierzyca | prosta | pasta | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki: 3 upieczone średnie buraki • 60 g sera feta • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej • skórka otarta z 1 cytryny • 1 łyżka suszonego tymianku • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki utartego świeżego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.