Reklama
  • Czwartek, 23 października 2014 (12:05)

    Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Składniki: 200 g suszonej ciecierzycy lub 250 g osączonej z zalewy ciecierzycy z puszki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka kminku, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki wywaru z gotowania lub osączania cieciorki.

Prosta bliskowschodnia pasta z ciecierzycy. Bardzo zdrowa, bo ciecierzyca zawiera więcej białka niż mięso. Oryginalnie w jej składzie jest sezamowa pasta tahini, ale i bez niej powstanie coś pysznego. Polecam!

Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie, rano zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny do miękkości, odcedzamy, miksujemy.

Reklama

Dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny oliwę i tyle wywaru, by powstała gęsta, kremowa masa.

Przechowywanie: Gorącą możemy posypać zieloną pietruszką, papryczką chili lub suszonymi pomidorami i zjeść z chlebkiem pita. Zimną przechowamy w lodówce przez kilka dni.

Więcej na temat:hummus | ciecierzyca | prosta | pasta | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag miąższu z dyni, 40 dag filetów z kurczaka, 15 dag czerwonej soczewicy, 550 ml bulionu warzywnego, 50 ml śmietany kremówki 30 proc., 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.