Reklama
  • Wtorek, 3 marca 2015 (08:05)

    Hummus - pasta z cieciorki

Składniki na 4 porcje: 2 puszki cieciorki, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki sezamu, 1 papryczka chili, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki oliwy, garść natki pietruszki, sól, pieprz mielony, kumin.

Reklama

1. Cieciorkę osączyć, opłukać i ugotować we wrzątku. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni. Czosnek rozgnieść, posiekać, rozetrzeć z solą. Papryczkę chili posiekać, natkę pietruszki pokroić niezbyt drobno.

2. Wszystkie składniki wrzucić do miski, doprawić solą, pieprzem i kuminem, wlać sok z cytryny i zmiksować, dolewając cienkim strumieniem oliwę.

W razie potrzeby można dolać trochę wody. Hummus podawać jako sos do warzyw i do chlebka pita. Można też po prostu smarować nim kanapki.

Twoje Imperium
Więcej na temat:hummus | pasta

Zobacz również

  • Składniki: 3 upieczone średnie buraki • 60 g sera feta • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej • skórka otarta z 1 cytryny • 1 łyżka suszonego tymianku • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki utartego świeżego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.