Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (08:05)

    Kasz jaglana z figami

Składniki na 4 porcje: ● szklanka kaszy jaglanej ● 2,5 szklanki chudego mleka ● szczypta soli ● łyżka miodu ● laska wanilii ● 4 świeże figi ● łyżka cukru brązowego ● 2 łyżki masła ● 3 łyżki wody ● 3 łyżki mieszanych ziaren.

❶ Kaszę jaglaną przesyp do garnka z grubym dnem. Praż kilka minut, stale mieszając.

❷ Dolej gorące mleko, dodaj wydrążoną laskę wanili, szczyptę soli oraz miód. Gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn.

Reklama

❸ Pokrojone figi przesmaż na maśle. Zasyp cukrem, dodaj ziarenka wanilii i skarmeli zuj. Dolej wodę i podgrzej.

❹ Dodaj owoce z syropem do kaszy i posyp ją ziarnami.

Czas przygotowania: 30 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 180. Stopień trudności: średnie.

Telemax
Więcej na temat:z | figi

Zobacz również

  • Uprawia się je od 4 tysięcy lat. Do Polski trafiły razem z chrześcijaństwem. Bez uzyskiwanej z nich oliwy trudno sobie wyobrazić smaczną i zdrową kuchnię – nie tylko śródziemnomorską. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.