Reklama
  • Poniedziałek, 16 maja 2016 (11:00)

    Kaszotto na czerwono z kiełkami

Składniki: 2 ząbki czosnku, 50 dag czerwonych buraków, 4 łyżki oliwy, 35 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczak), 100 ml wytrawnego białego wina, pieprz, sól, 1 l bulionu warzywnego, 3-4 łyżki białego octu winnego, garść kiełków sojowych, 5 dag koziego sera.

1. Czosnek obrać, posiekać. Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek. Dołożyć kaszę. Podlać białym winem. Smażyć, mieszając, przez chwilę na dużym płomieniu. Dołożyć buraki. Dolać bulion warzywny. Poczekać, aż całość zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Od czas do czasu zamieszać. Gotowe kaszotto przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Reklama

2. Serek kozi pokroić w kawałeczki. Kiełki sojowe opłukać na sitku, dobrze odsączyć, posypać nimi gotowe kaszotto. Na wierzchu położyć kawałeczki koziego serka.

Uwaga! Wymiennie można wziąć kiełki słonecznika, a ser kozi zastąpić fetą.

Życie na gorąco
Więcej na temat:na | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia • pęczek dymki • 2 ząbki czosnku • ½ łyżeczki mielonej kolendry • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.