Reklama
  • Wtorek, 22 września 2009 (16:19)

    Kieszonki z grzybami i tymiankiem

Z gotowanych ziemniaków.

Zdjęcie

Kieszonki z grzybami /Smacznego
Kieszonki z grzybami
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki masła,
- 10 dag mąki,
- 20 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- 5 dag bułki tartej,
- 4 łyżki stopionego masła,
- tymianek lub natka pietruszki do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku zagotować wodę, ugotować w niej ziemnaiki w mundurkach. Obrać ze skórki i zrobić piure. Oddzielić białka od żółtek. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z żółtkami, 1 łyżką masła, 2 łyżeczkami soli i mąką. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę drobno posiekać. Cebulę i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu pieczarkowego. Brzegi krążków posmarować białkami, skleić. Wierzch kieszonek posmarować białkiem i obtoczyć w bułce. Smażyć na maśle z obu stron. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: ● 3 awokado ● 350 g kremowego twarożku ● 1/4 szklanki szczypiorku, posiekanego ● 2 ząbki czosnku, zmiażdżone ● 2 łyżeczki skórki startej z cytryny ● łyżka soku z cytryny ● papryczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.