Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Kokilki z dyni faszerowane kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 35 dag miąższu z dyni, 40 dag filetów z kurczaka, 15 dag czerwonej soczewicy, 550 ml bulionu warzywnego, 50 ml śmietany kremówki 30 proc., 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 dymki, 3 łyżki oleju, sól, pieprz mielony, 4 małe okrągłe dynie, 5 dag kiełków buraków, 5 gałązek natki pietruszki.

Reklama

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w małą kostkę. Podobnie potnij dynię. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Dymki natomiast opłucz, osusz i pokrój w krążki.

2. Na dużej patelni albo w rondlu mocno rozgrzej olej. Wrzuć mięso i smaż je na rumiano na dużym płomieniu. Zdejmij z patelni, zmniejsz płomień na średni i na tłuszcz ze smażenia kurczaka włóż przygotowaną dynię, cebulę oraz czosnek. Smaż 2–3 min. Po tym czasie dodaj mięso, dymkę i wsyp czerwoną soczewicę. Składniki przypraw solą oraz pieprzem, wszystko wymieszaj.

3. Wlej gorący bulion oraz śmietanę. Zmniejsz płomień i duś gulasz ok. 8 min. Po tym czasie możesz zagęścić go łyżką mąki kukurydzianej rozmieszanej z odrobiną zimnej wody.

4. Gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z opłukaną i posiekaną natką pietruszki. Małe cukinie umyj, odetnij wierzchy i wydrąż środki. Kokilki ustaw na tale rzach, napełnij gulaszem. Na każdą porcję połóż opłukane kiełki buraków.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki (na 4 porcje): 4 filety z piersi kurczaka (po 150 g) • 2 szklanki dowolnych kiełków (np.: słonecznika, groszku, rzodkiewki) • garść listków młodego szpinaku • 2 młode cebulki cukrowe • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.