Reklama
  • Czwartek, 21 maja 2015 (13:00)

    Kotleciki z ciecierzycy

Składniki na 2 porcje: Zakupy podstawowe: 1 puszka ciecierzycy, 1/2 średniej cebuli, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia Przyprawy: 4 ząbki czosnku, sól do smaku, czarny pieprz mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka kuminu, 2 łyżeczki kolendry

1. Ciecierzycę przekładam na sitko. Gdy ocieknie z zalewy, przesypuję do miseczki i rozgniatam widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków). Cebulę obieram i drobno siekam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.

2. Do piure z ciecierzycy dodaję posiekaną cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam masę (najlepiej jest wyrobić ją rękoma).

Reklama

3. Na patelni rozgrzewam olej. Z masy formuję niewielkie kulki i każdą lekko spłaszczam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podaję tuż po przygotowaniu. Świetnym dodatkiem do takich kotlecików są np. sałatki z sosem winegret.

Przygotowanie: ok. 30 min

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Kotleciki | zakupy | z | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag miąższu z dyni, 40 dag filetów z kurczaka, 15 dag czerwonej soczewicy, 550 ml bulionu warzywnego, 50 ml śmietany kremówki 30 proc., 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.