Reklama
  • Poniedziałek, 31 sierpnia 2015 (08:00)

    Kotleciki z kaszy jaglanej

Składniki na 6-8 sztuk: 1 szklanka kaszy jaglanej, 10 dag brokułów, 20 dag piersi z kurczaka, 1 duże jajko, 1 mała cebula, ¼ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego, 1 łyżka masła, 1 szklanka bułki tartej, olej do smażenia, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Kaszę kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę na czystą. Następnie przesyp ją do sita, sparz wrzącą wodą. W garnku zagotuj 1 i ½ szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 10-15 min.

Reklama

Następnie garnek zdejmij z ognia, odstaw na ok. 20 min, by wchłonęła się cała woda i kasza stała się sypka.

2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Brokuły umyj, podziel na małe różyczki. Włóż je do sitka i zanurz na 1-2 min we wrzącej wodzie. Następnie schłodź je szybko w misce z lodowatą wodą. Mięso umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę.

3. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę. Mieszając zeszklij. Do miski włóż przestudzoną kaszę, dodaj brokuły, pokrojone w kostkę mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz pieprz kajeński.

Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, włóż kotleciki. Smaż na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubioną surówką.

Przygotowanie: 60 minut. Sztuka: 180 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: opakowanie ciasta filo • pół kostki masła • szklanka kaszy jaglanej • 30 dag szpinaku • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki ketchupu • 20 dag krewetek • 3 łyżki natki pietruszki • olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.