Reklama
  • Wtorek, 3 marca 2015 (08:05)

    Kotleciki z soczewicy

Składniki na 4 porcje: 25 dag czerwonej soczewicy, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, sól, pieprz, 1 jajko, bułka tarta, 2 łyżki masła, olej do smażenia.

Reklama

1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć trzonkiem noża, drobniutko posiekać i rozetrzeć z solą. Paprykę oraz papryczkę chili oczyścić i pokroić w małą kostkę.

2. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać obie papryki, chwilę smażyć. Wsypać wypłukaną soczewicę i wymieszać. Wlać 2 niepełne szklanki wody, doprawić solą i pieprzem. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zmięknie.

3. Lekko przestudzić masę i wbić jajko. Wymieszać, skosztować, ewentualnie doprawić. Uformować małe kotleciki (okrągłe lub podłużne). Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

Twoje Imperium
Więcej na temat:Kotleciki | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki (na 4 porcje): 4 filety z piersi kurczaka (po 150 g) • 2 szklanki dowolnych kiełków (np.: słonecznika, groszku, rzodkiewki) • garść listków młodego szpinaku • 2 młode cebulki cukrowe • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.