Reklama
  • Środa, 9 lipca 2014 (10:05)

    Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu, 2 jajka, 15 dag bryndzy, 25 dag szpinaku, listki bazylii, po 4 łyżki masła i oleju, sól, pieprz, chili, 2 ząbki czosnku, 4-6 łyżek bułki tartej

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: Ryż ugotować i wystudzić. Wymieszać z jajkami, tartą bułką, bryndzą i posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą, pieprzem oraz chili.

Szpinak posiekać i obgotować kilka minut w osolonej wodzie. Osączyć. Chwilę dusić na maśle z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do masy ryżowej dodać szpinak, wymieszać, uformować kotlety, obtaczać w bułce. Smażyć z obu stron na oleju. Podawać z sałatką z pomidorów i bazylii.

Reklama

Nasza rada

Pamiętaj, aby nie gotować szpinaku zbyt długo. Straci wtedy piękny kolor i zacznie przypominać znienawidzoną przez dzieci papkę.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:kotlety | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki: 3 upieczone średnie buraki • 60 g sera feta • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej • skórka otarta z 1 cytryny • 1 łyżka suszonego tymianku • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki utartego świeżego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.