Reklama
  • Czwartek, 5 września 2013 (12:05)

    Kotlety z ciecierzycy

Łatwo je przygotować i są smaczne, dlatego często podaję je rodzinie. Małgorzata Góralska, Lidzbark.

Skład na 7 porcji: ● 2 szklanki ciecierzycy, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka curry, łyżeczka papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki chili.

Reklama

Przygotowanie: Zaczynam od kilkugodzinnego moczenia ciecierzycy w wodzie. Następnie gotuję ją na miękko, a po przestygnięciu mielę. Dodaję do niej przyprawy: curry, paprykę słodką i chili, a później wbijam jajka, wsypuję bułkę tartą, po czym wszystko dokładnie mieszam.

Z tak przygotowanej masy formuję małe kotlety. Na rozgrzanym na patelni oleju smażę kotleciki na złoty kolor.

Potem układam je na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Kotleciki z ciecierzycy można podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką albo z kaszą kuskus wymieszaną z warzywami.

Rewia
Więcej na temat:kotlety | Lidzbark | tem | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 ząbki czosnku, 50 dag czerwonych buraków, 4 łyżki oliwy, 35 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczak), 100 ml wytrawnego białego wina, pieprz, sól, 1 l bulionu warzywnego, 3-4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.