Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (15:05)

    Kotlety z grochu z majerankiem

Składniki: ● 300 g grochu ● średnia cebula ● szklanka tartej bułki ● jajko ● 2 łyżki majeranku ● olej ● pieprz ● sól.

Reklama

1. Groch przebierz, opłucz na sitku, przesyp do miski, zalej wodą, tak aby przykrywała go na kilka centymetrów, i pozostaw na noc.

2. Następnego dnia ugotuj groch, odcedź go i zmiksuj blenderem lub zmiel w maszynce do mięsa.

3. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju i dodaj do grochu. Następnie dodaj jajo, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszając, stopniowo dodawaj tartą bułkę, aż masa będzie dawała się formować w kotlety.

4. Z masy formuj okrągłe, niezbyt duże kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Uwaga: Zamiast majeranku możesz użyć innych przypraw, np. cząbru, curry i kminu rzymskiego albo estragonu.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 1 wędzona makrela • 350 g ugotowanych ziemniaków • 1 jajko na twardo • 1 surowe jajko • 2 garści bułki tartej + trochę do obtoczenia • 1/2 pęczka szczypiorku • sól i pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.