Reklama
  • Poniedziałek, 15 grudnia 2014 (14:05)

    Kulki z kaszy jęczmiennej

Składniki: 25 dag kaszy jęczmiennej, 2 łyżki mąki gryczanej, 80 dag łopatki, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, łyżka mąki, 40 dag czerwonej kapusty marynowanej, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka octu, sól.

Kaszę ugotuj, przelej zimną wodą i odcedź. 2/3 kaszy zmiel, lekko posól i dodaj resztę kaszy oraz mąkę gryczaną. Z masy uformuj kulki i owiń je folią spożywczą.

Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je i zdejmij z nich folię.

Reklama

Mięso oczyść, zalej wodą i dodaj przyprawy. Gotuj, aż będzie miękkie. Następnie wyjmij, ostudź i pokrój w plastry. Część wywaru zagęść mąką rozmieszaną w małej ilości wody, pogotuj przez około 15 minut i posól.

Kapustę włóż do garnka, wlej trochę wywaru mięsnego i duś około 15 minut. Pod koniec dopraw solą, cukrem oraz octem.

Na żywo
Więcej na temat:kulki | kasza jęczmienna

Zobacz również

  • Składniki: 3 upieczone średnie buraki • 60 g sera feta • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej • skórka otarta z 1 cytryny • 1 łyżka suszonego tymianku • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki utartego świeżego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.