Reklama
  • Wtorek, 19 lipca 2016 (11:05)

    Marchwiowe kotlety z kaszą jaglaną

Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia • pęczek dymki • 2 ząbki czosnku • ½ łyżeczki mielonej kolendry • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego • 300 g startej marchwi • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • jajko • pęczek kolendry • sól • świeżo zmielony czarny pieprz.

Reklama

1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj umytą, posiekaną i osoloną dymkę. Powoli podsmażaj.

2. Kiedy cebulka zmięknie, dorzuć czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, a także przyprawy i marchew. Smaż przez 5 minut, aż marchew nieco zmięknie.

3. Przestudź, a następnie dodaj kaszę, jajko i posiekaną świeżą kolendrę.

4. Masę przełóż do lodówki na około 30 minut.

5. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

6. Z masy uformuj osiem niewielkich kotletów o grubości około 2 cm.

7. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Smaż kotlety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia.

8. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj na ciepło z sałatką.

Tekst pochodzi z magazynu

Pani

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag miąższu z dyni, 40 dag filetów z kurczaka, 15 dag czerwonej soczewicy, 550 ml bulionu warzywnego, 50 ml śmietany kremówki 30 proc., 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.