Reklama
  • Piątek, 12 lipca 2013 (15:05)

    Orzeźwiający koktajl ze świeżego ogórka

Składniki: 2 ogórki wężowe albo 4 gruntowe, 3 opakowania jogurtu naturalnego (ok. 1/2 l), łyżka posiekanej mięty, pęczek koperku, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz.

1. Umyj ogórki w ciepłej wodzie, osusz i odetnij końce. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sito, posól i odstaw na 10 minut. Odłóż 3 łyżki ogórka do dekoracji.

2. Wymieszaj w misce jogurt naturalny (może być też kefir, zsiadłe mleko albo maślanka) z drobno posiekaną miętą i odciśniętym na sicie startym ogórkiem.

Reklama

3. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj resztę startego ogórka.

4. Wstaw chłodnik na 20 minut do lodówki. Podawaj udekorowany plasterkiem ogórka i koperkiem, z gotowanymi ziemniakami lub purée.

Sposób na aromat

Wybierz ogórki z błyszczącą, zieloną skórką bez uszkodzeń. Możesz przekroić je wzdłuż i wydrążyć łyżeczką pestki, zupa będzie gęstsza. Resztę ogórka zetrzyj ze skórką!

Olivia
Więcej na temat:ogórki | koktajl

Zobacz również

  • Składniki: 2 ząbki czosnku, 50 dag czerwonych buraków, 4 łyżki oliwy, 35 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczak), 100 ml wytrawnego białego wina, pieprz, sól, 1 l bulionu warzywnego, 3-4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.