Reklama
  • Czwartek, 30 kwietnia 2009 (15:14)

    Owsiane ciasteczka z rodzynkami

Pełnowartościowe śniadanie.

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego

Składniki:

- 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki białego cukru,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 1 i 1/3 kostki masła,
- 1 jajko,
- zapach waniliowy,
- po 1/2 szklanki ziarenek czekoladowych i rodzynek koryntek

Reklama

Przygotowanie:

1. Nasmaruj tłuszczem dwie blachy z piekarnika. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
2. Płatki owsiane wsyp do dużej miski, wymieszaj z dwoma rodzajami cukru, mąką i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło pokrojone w drobną kosteczkę oraz zapach. Wbij jajko. Energicznie wyrób ciasto. Na koniec dosyp ziarenka czekoladowe i rodzynki. Ponownie wyrób.
3. Bierz po łyżeczce ciasta i układaj porcje na blachach w odstępach po 8 cm. Piecz około 5-8 minut aż ciasteczka się przyrumienią i będą bulgotały w środku. Gotowe przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do ostygnięcia (około 20 minut). Takie ciasteczka podane ze szklanką mleka lub soku owocowego mogą być pełnowartościowym śniadaniem.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 wędzona makrela • 350 g ugotowanych ziemniaków • 1 jajko na twardo • 1 surowe jajko • 2 garści bułki tartej + trochę do obtoczenia • 1/2 pęczka szczypiorku • sól i pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.