Reklama
  • Środa, 9 lipca 2014 (10:05)

    Paczuszki ryżowe

Składniki na 2 porcje: 10-12 liści kapusty włoskiej, szklanka ryżu, 2 i 1/2 szklanki bulionu, 1 cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 2 jajka, kilka gałązek tymianku, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, szczypiorek, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż, zalać bulionem i gotować, aż ryż zmięknie.

Połączyć z jajkami i świeżym tymiankiem, doprawić, wymieszać. Liście kapusty sparzyć, wykroić grubsze nerwy. Nakładać na liście porcje ryżu i zawijać.

Reklama

Paczuszki wiązać szczypiorkiem. Ułożyć w rondlu, zalać osolonym wrzątkiem, przykryć, gotować 20 minut. Wyjąć paczuszki. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić mąką. Paczuszki podawać z sosem.

Nasza rada

Jeśli masz czas i chcesz, by paczuszki były kolorowe, zrób cienkie obręcze z papryki i ozdób nimi paczuszki (jak na zdjęciu).

Przygotowanie: ok. 50 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki (na 4 porcje): 4 filety z piersi kurczaka (po 150 g) • 2 szklanki dowolnych kiełków (np.: słonecznika, groszku, rzodkiewki) • garść listków młodego szpinaku • 2 młode cebulki cukrowe • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.