Reklama
  • Wtorek, 28 lutego 2012 (13:40)

    Pierogi z soczewicą - w 50 minut

Składniki: 30 dag mąki, ok. 1/2 szklanki ciepłej wody, sól l szklanka czerwonej soczewicy, 2 ugotowane ziemniaki, jajko, jajko na twardo, 2-3 cebule, 3 łyżki oleju, majeranek, sól, pieprz czarny i kolorowy.

Zdjęcie

Pierogi /© Panthermedia
Pierogi
/© Panthermedia

Soczewicę wypłucz, zalej 2 szklankami wody i gotuj 5-7 min. Odcedź i wystudź. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Jajko na twardo posiekaj w kostkę. Ziemniaki zmiel razem z soczewicą w maszynce do mięsa. Dodaj posiekane jajko, cebulę, surowe jajko, majeranek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli i powoli dolewaj wodę, cały czas mieszając. Na końcu dodaj łyżkę oleju. Gęstą masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min, by ciasto "odpoczęło".  Ciasto podziel na dwie porcje i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki, na środek każdego z nich nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropel oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 2-3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i układaj na talerzu.

Reklama

Podawaj polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane zieleniną. Pierogi z soczewicą smakują wybornie także odsmażane następnego dnia.

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 350 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia • pęczek dymki • 2 ząbki czosnku • ½ łyżeczki mielonej kolendry • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.