Reklama
  • Piątek, 21 marca 2014 (12:00)

    Potrawy z buraczków

Pozornie zwyczajne warzywo to esencja zdrowia. Zawiera witaminy C i B, oraz wiele mikroelementów. Znany od czasów starożytnych burak ćwikłowy obniża ciśnienie krwi i zapobiega anemii. Pomaga także w leczeniu zgagi i anginy.

Ta rubinowa bulwa ma w sobie ogromny potencjał kulinarny. Jej delikatny, słodki smak sprawdza się idealnie w sałatkach i zapiekankach, świetnie komponuje się z serami oraz wędlinami.

Sałatki z buraczków

Reklama

Gotowane buraki wyśmienicie smakują pokrojone w kostkę z cebulą, doprawione solą, pieprzem, odrobiną miodu, i skropione oliwą z oliwek, ale sprawdzą się równie dobrze z ziemniakami i szczypiorkiem, batatami i wędzoną makrelą, rukolą, fetą i orzechami włoskimi czy z jabłkami i serem.

Przystawka z buraków

Będzie Ci potrzebna bagietka, gotowane buraki, czosnek i ser typu brie albo camembert. Zgrillowane z jednej strony kromki bagietki natrzyj czosnkiem i skrop oliwą z oliwek. Ułóż na nich pokrojonego w grube półksiężyce buraka, zanurzonego wcześniej w occie balsamicznym, a na samym wierzchu plastry sera. Posyp mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Włóż grzanki do piekarnika i zapiecz. Podawaj gorące z sałatką z rukoli.

Szybka tarta z burakami

Wyłóż blachę kruchym ciastem i podpiecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (10-15 minut ). Wyjmij ciasto, posmaruj oliwą z oliwek i wyłóż pokrojonymi w plastry gotowanymi burakami. Posyp piórkami z czerwonej cebuli, skrop octem balsamicznym, a następnie posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem. Na samym wierzchu rozłóż kawałki sera koziego. Piecz w 200 stopniach przez ok. 15 minut.

Smacznie i pięknie

Burak w galaretce nie tylko ucieszy oko, ale też wprawi w zachwyt Twoje kubki smakowe. Ugotuj buraki, schłódź i pokrój w grubą kostkę. W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową, ale połowę zalecanej ilości wody zastąp białym octem winnym.

Wlej galaretkę do formy. Jak tylko zacznie gęstnieć, wrzuć do niej buraki. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Przewróć do góry nogami. Galaretkę podawaj pokrojoną w grube plastry, z domowymi wędlinami.

Na żywo
Więcej na temat:Tray | z | Ta | buraki

Zobacz również

  • Uprawia się je od 4 tysięcy lat. Do Polski trafiły razem z chrześcijaństwem. Bez uzyskiwanej z nich oliwy trudno sobie wyobrazić smaczną i zdrową kuchnię – nie tylko śródziemnomorską. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.