Reklama
  • Środa, 18 sierpnia 2010 (10:57)

    Prosty przepis na zupę krem z porów

Z serowymi grzankami.

Zdjęcie

Zupa krem z porów /Smacznego
Zupa krem z porów
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 2-3 pory (w sumie 50 dag),
- 2 duże ziemniaki,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 4 kromki czerstwej bułki,
- 5 dag startego żółtego sera,
- 3-4 łyżki gęstej śmietany,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- po 2 gałązki tymianku, szałwii, rozmarynu i natki,
- 1/2 strączka chili,
- 2 liście laurowe,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- listki ziół do dekoracji

Przygotowanie:

Pory oczyść z zewnętrznych liści, odetnij korzonki i ciemnozielone końce. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i starannie wypłucz pod silnym strumieniem zimnej bieżącej wody. Pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim pory, aż staną się szkliste.
Włoszczyznę oczyść, umyj. Drobno pokrój i zalej 1 l wody. Dodaj zioła, liście laurowe, obrany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 30 min. Przecedź i wlej bulion do porów. Gotuj 15 minut. Całość zmiksuj. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku.
Ugotowane ziemniaki odcedź i rozgnieć na piure. Dodaj do zupy, wymieszaj. Zagotuj. Dopraw śmietaną, gałką muszkatołową. Kromki bułki ułóż na blasze i posyp serem. Piecz 5 min w temp. 200 st. Zupę wlej do ogrzanych miseczek, posyp posiekanym chili. Włóż grzanki, udekoruj.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag selera korzeniowego, 1 średnia marchewka, 15 dag białej rzodkwi, 1 cytryna, 6 łyżek majonezu, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, 6 dag włoskich orzechów, 2 jajka, 1 mała sałata lodowa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.