Reklama
  • Czwartek, 23 października 2014 (12:05)

    Pulpeciki z ciecierzycy

Skład na 4 porcje: ● 500 g suszonej ciecierzycy ● po pół pęczka zielonej pietruszki i koperku ● 2 średnie cebule ● 3 ząbki czosnku ● sól ● 2 łyżki przypraw, w tym: po szczypcie kurkumy, kolendry, kuminu, mielonego pieprzu czarnego, ostrej mielonej papryki ● kilka łyżek bułki tartej lub ziaren sezamu do panierowania ● oliwa do smażenia.

1. Cieciorkę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia osączamy. Obraną cebulę, czosnek i osączoną cieciorkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

2. Pietruszkę i koperek siekamy. Wrzucamy do cieciorki, dokładamy wszystkie przyprawy i wyrabiamy na jednolitą, lekko lepiącą się masę. Jeśli masa jest twarda, można dodać do niej 2-3 łyżki wody. Odstawiamy na 1,5-2 godziny.

Reklama

3. Pulpeciki panierujemy w bułce tartej lub w ziarnach sezamowych i wrzucamy na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy obustronnie na złoty kolor. Podajemy z sałatą, pomidorami, ogórkami, pikantnymi sosami, hummusem itp.

Więcej na temat:pulpeciki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag miąższu z dyni, 40 dag filetów z kurczaka, 15 dag czerwonej soczewicy, 550 ml bulionu warzywnego, 50 ml śmietany kremówki 30 proc., 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.