Reklama
  • Wtorek, 6 stycznia 2009 (14:44)

    Pyszna zupa krem z dyni z wanilią

Aromatyczna zupa.

Zdjęcie

Zupa krem z dyni z wanilią /Smacznego
Zupa krem z dyni z wanilią
/Smacznego

Składniki na 2 porcje:

- 1 łyżka oliwy z oliwek, - 1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę,
- około 3/4 słoika litrowego dyni, obranej i pokrojonej w kostkę,
- gorący bulion lub woda,
- sól,
- 1 laska wanilii (lub 1/2), przepołowiona wzdłuż,
wyłuskane ziarenka
Dodatki: świeżo zmielony czarny pieprz, grzanki z masłem

Reklama

Przygotowanie:

- W rondlu lub garnku z grubym dnem na oliwie zeszklić cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub aż dynia będzie całkowicie miękka.
- W połowie gotowania dodać wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii. Usunąć pustą laskę, zupę zmiksować na puree. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki (na 4 porcje): 4 filety z piersi kurczaka (po 150 g) • 2 szklanki dowolnych kiełków (np.: słonecznika, groszku, rzodkiewki) • garść listków młodego szpinaku • 2 młode cebulki cukrowe • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.