Reklama
  • Wtorek, 15 października 2013 (08:00)

    Pyszne dania z jeżynami

Już w starożytności były uważane za skarbnicę zdrowia. Warto je jeść, bo opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo.

Kiedyś stosowano je do przetworów na zimę i produkcji nalewek. Obecnie bywają składnikiem sosów do mięs i makaronów, farszów oraz ciast.

Reklama

Najzdrowsze jeżyny to te spożywane na surowo. Najszybszym daniem z ich udziałem jest koktail na jogurcie. Ale ponieważ są kwaśne i mają wyrazisty smak, wspaniale nadają się do mięs. Należy je tylko zmiksować i przepuścić przez sito, by oddzielić pestki.

Łatwy przepis

Najprostszy sos do kurczaka czy indyka to przecier z jeżyn z odrobiną octu, miodu, pieprzu i soli. Wszystkie składniki gotuj przez chwilę, by sos się zagęścił. Jeśli daniom z kurczaka chcesz nadać jesienny smak, zamarynuj wcześniej filety w cydrze z rozmarynem, pieprzem i solą. Usmaż je na patelni grillowej, podawaj z sosem z jeżyn i ryżem.

Dania w nowej szacie

Bardzo ciekawie smakuje również golonka wieprzowa podawana właśnie w sosie jeżynowym. Golonkę bez kości pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.

Włoszczyznę, czyli marchew, pietruszkę i pora umyj, obierz, pokrój na mniejsze części i wrzuć do wrzątku. Dorzuć przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar. Następnie przełóż mięso i gotuj, aż będzie miękkie.

Jeżyny wrzuć do rondelka, posyp cukrem i duś. Gorące mięso podawaj polane słodkim sosem.

Na słodko

Jeżyny pieczemy też w plackach. Wystarczy rozgnieść je widelcem, dodać rozmącone jajko i mąkę orkiszową. Wymieszaj wszystko w blenderze i smaż.

W różnych sałatkach

Ciekawe połączenie kilku smaków to rukola z roszponką, fetą,pokrojonym melonem i jeżynami. Do tego sos z miodu, startego imbiru, soku z limonki, soli i pieprzu. Zamiast melona mogą być prażone świeże morele, zamiast fety ser kozi, a do tego prażone orzechy (najlepiej: nerkowce).

Sos zrób z oliwy, octu, miodu i i pieprzu. Jeżyny pasują też do świeżego szpinaku i smażonego bekonu, podawanych z pokrojonymi jajkami. Posyp sałatkę jeżynami i polej sosem z oliwy, szczypty chili i pieprzu.

Na żywo
Więcej na temat:Dania | z | sos | S.O.S. | jeżyny

Zobacz również

  • Składniki: 2 ząbki czosnku, 50 dag czerwonych buraków, 4 łyżki oliwy, 35 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczak), 100 ml wytrawnego białego wina, pieprz, sól, 1 l bulionu warzywnego, 3-4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.