Reklama
  • Piątek, 27 lutego 2015 (13:00)

    Pyszne dania z kiełkami

Prawdziwa bomba witaminowa! Pamiętajmy o kiełkach zwłaszcza zimą, gdy brakuje nam świeżych warzyw.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Reklama

♦ Kiełki zawierają dużo wit. z gr. B, C (1/2 szkl. kiełków lucerny zawiera jej tyle, ile 6 szkl. soku z pomarańczy), D, E, K, PP oraz dużo żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, a także m.in. cynk, jod, mangan, selen.

♦ Obniżają m.in. poziom złego cholesterolu, chronią przed działaniem wolnych rodników, regulują trawienie. Wzmacniają włosy, paznokcie, kości, poprawiają cerę.

Roladki z marchewką

●kiełki brokułów, słonecznika lub groszku (zależnie od upodobań) ●2 duże marchewki ●sałatka jarzynowa, np. z kukurydzą lub twarożek z dodatkami, np. czosnkiem ●sól ●pieprz do smaku ●oliwa z oliwek

Marchew oczyść, obierz, pokrój wzdłuż na plastry, krótko je zblanszuj (zmiękną), skrop oliwą. Na plastrach połóż kiełki, nałóż łyżeczkę sałatki lub twarożku, oprósz przyprawami, zwiń. Podaj.

Naleśniki z kiełkami

●zimne naleśniki (ok. 8 szt.) ●op. kiełków rzodkiewki lub rzeżuchy ●kiełki fasoli ●15 dag żółtego sera ●twarożek ●wędzona pierś kurczaka ●pomidorki koktajlowe ●oliwa ●sól, pieprz

Starty ser połącz z pokrojonym kurczakiem oraz twarożkiem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj część drobnych kiełków. Farszem napełnij naleśniki, złóż. Na wierzchu rozłóż resztę drobnych kiełków, kiełki fasoli i pomidorki. Skrop oliwą, oprósz pieprzem.

Rodzaje kiełków

1. Kiełki rzodkiewki. Dość ostre, doskonałe do sałatek o delikatnym smaku (dodadzą im wyrazu) oraz na kanapki.

2. Kiełki słonecznika. Spore, o łagodnym smaku. Znakomite do sałatek, jako składnik warzywnych roladek i rozmaitych dekoracji.

3. Kiełki rzeżuchy. Mają charakterystyczny, lekko pikantny smak; świetne do surówek, kanapek, przystawek – zwłaszcza z jajek.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: szkl. bulionu z drobiu, pierś z indyka (z 80 dag wychodzi 6 dużych rolad), 2 jajka, cebula, 50 dag grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlaki), łyżka świeżego koperku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.