Reklama
  • Piątek, 16 stycznia 2015 (14:00)

    Pyszności z kaszy jaglanej

1. To królowa kasz i prozdrowotny wulkan! Odkwasza, oczyszcza organizm, obfituje w witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas i żelazo. By pozbawić ją niemożliwej do zaakceptowania dla niektórych goryczki, należy przede wszystkim przed gotowaniem dobrze ją wypłukać.

2. Wlej do miski z kaszą letnią wodę. Mieszaj kaszę (kilkakrotnie) i wylewaj brudną wodę. Wymieniaj wodę dopóki nie będzie całkowicie czysta. Myjąc kaszę, zwróć uwagę czy nie ma żadnych uszkodzonych i ciemnych ziaren. Gdy takie zauważysz, wyjmij je.

Reklama

3. Po wypłukaniu wrzuć kaszę do lekko osolonego wrzątku (na szklankę kaszy, 2,5 szklanki płynu). Do garnka można dodać łyżkę oleju, by ziarenka się nie skleiły. Następnie gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, nie mieszając.

Tak przygotowaną kaszę można podawać np. z duszonymi warzywami. Jeśli chcesz zrobić ją na słodko, np. z jabłkami, ugotuj ją w mleku, a nie w wodzie.

Na żywo
Więcej na temat:Tak | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag miąższu z dyni, 40 dag filetów z kurczaka, 15 dag czerwonej soczewicy, 550 ml bulionu warzywnego, 50 ml śmietany kremówki 30 proc., 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.