Reklama
  • Poniedziałek, 23 sierpnia 2010 (16:27)

    Risotto warzywne z parmezanem - w 40 minut

Doskonały obiad w 40 minut.

Zdjęcie

Risotto warzywne z parmezanem /Smacznego
Risotto warzywne z parmezanem
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 350 g ryżu,
- 1 l. bulionu warzywnego (instant),
- 150 g mrożonego groszku,
- 250 g pieczarek,
- 150 g żółtych pomidorków koktajlowych,
- 100 g parmezanu,
- 25 g masła,
- pół pęczka tymianku,
- grubo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Łyżkę oleju rozgrzać w rondlu. Cebulę, czosnek i ryż przesmażyć. Stopniowo dolewać bulion. Mieszając gotować 20 minut. Pieczarki i pomidorki poprzekrawać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć grzyby na złoty kolor. 20 g parmezanu pokroić w plasterki, resztę zetrzeć. Masło i starty parmezan wmieszać do risotta. Dodać grzyby, groszek i pomidorki. Odłożyć nieco tymianku do dekoracji, z reszty oberwać listki i dodać do risotta. Doprawić grubo zmielonym pieprzem. Dekorować tymiankiem i plasterkami parmezanu.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag selera korzeniowego, 1 średnia marchewka, 15 dag białej rzodkwi, 1 cytryna, 6 łyżek majonezu, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, 6 dag włoskich orzechów, 2 jajka, 1 mała sałata lodowa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.