Reklama
  • Czwartek, 15 stycznia 2015 (14:00)

    Roladki z bakłażana z kaszą jaglaną i grzybami

Składniki na 6 porcji: ● 2 bakłażany ● szklanka kaszy jaglanej ● 10 dag mrożonych kurek lub świeżych małych pieczarek ● 7 pomidorów suszonych w oleju ● pół papryki czerwonej ● pół papryczki chili ● po łyżce sosu sojowego i balsamico ● sól morska ● pieprz ● natka pietruszki ● oliwa z oliwek ● łyżeczka masła.

Reklama

❶ Bakłażany umyj i pokrój na cienkie plastry o grubości ok. 3 mm (najlepiej użyć do tego krajalnicy). Każdy krążek delikatnie oprósz solą i odstaw na pół godziny, by warzywa puściły sok.

❷ Osuszone plastry bakłażana rozłóż na rozgrzanej patelni grillowej wysmarowanej oliwą. Smaż minutę z każdej strony.

❸ Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w osolonym wrzątku.

❹ Paprykę czerwoną, chili i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle razem z grzybami. Dopraw solą z pieprzem, po czym wymieszaj z posiekaną natką, sosami i kaszą.

❺ Nałóż farsz na grillowane plastry bakłażana, zwiń je w roladki, a następnie zapiecz w 200°C.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 260. Stopień trudności: średnie.

Telemax
Więcej na temat:roladki | z | bakłażany

Zobacz również

  • Składniki (na 4 porcje): 4 filety z piersi kurczaka (po 150 g) • 2 szklanki dowolnych kiełków (np.: słonecznika, groszku, rzodkiewki) • garść listków młodego szpinaku • 2 młode cebulki cukrowe • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.