Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (11:05)

    Rzeżucha i jej właściwości

To jedna z tych roślinek, którą niezwykle łatwo wyhodować w domu. Warto to zrobić, by na co dzień mieć ją pod ręką.

Małe zielone listki kryją w sobie niezwykłe bogactwo witamin i minerałów. Pod tym względem rzeżucha przewyższa wiele warzyw i owoców. Od wieków była uważana za roślinę leczniczą, np. leczono nią bóle głowy.

Warto ją jeść na wiosnę, i to nie tylko z okazji Wielkanocy, gdyż już niewielka jej ilość uzupełnia niedobory składników niezbędnych dla organizmu i buduje odporność. Jej lekko pikantny smak urozmaici każde danie.

Reklama

Dobroczynnie wpływa na zdrowie i urodę. Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy.

Działa moczopędnie i dezynfekująco, dlatego warto ją stosować przy schorzeniach układu moczowego. Rzeżucha zawiera sporo siarki, znanej z tego, że wzmacnia włosy i paznokcie. Oczyszcza też krew, zapobiegając trądzikowi, egzemie i wysypce.

Urozmaica sałatki i pasty. Posiekana rzeżucha jest idealnym uzupełnieniem wiosennych surówek na bazie pomidorów, rzodkiewek, ogórków, rukoli i roszponki.

Podniesie smak klasycznej sałatki greckiej z fetą i oliwkami. Stanowi pikantny dodatek do pasty jajecznej, z tartego żółtego sera lub twarożku.

Doskonałe jest również rzeżuchowe masło. Warto posypywać tymi zielonymi listkami tosty, kanapki, omlety czy dodawać je do wytrawnych jogurtowych koktajli lub domowego pesto.

Sprawdza się też na ciepło. Podsmażone kiełki tej rośliny pasują doskonale do potraw chińskich opartych na makaronie sojowym lub ryżowym. Z kolei jej listki powinny być częstym składnikiem warzywnych zup-kremów, np. ze szpinaku czy zielonego groszku.

Smaczne kiełki

Pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, łagodzą bóle stawów. To skarbnica witamin: C, A, B, D, PP, magnezu, potasu, wapnia i chromu. Obniżają poziom cukru we krwi.

Nasiona rzeżuchy zalewamy chłodną przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Gdy napęcznieją, wykładamy na nawilżoną wodą watę lub ligninę. Po dwóch dniach są gotowe.

Marta Urbańska

Więcej na temat:rzeżucha | PP | smaczne | Marta | PP | nasiona

Zobacz również

  • Składniki: szkl. bulionu z drobiu, pierś z indyka (z 80 dag wychodzi 6 dużych rolad), 2 jajka, cebula, 50 dag grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlaki), łyżka świeżego koperku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.