Reklama
  • Wtorek, 12 maja 2009 (15:15)

    Sałatka szpinakowa - w 20 minut

Doskonała z sosem czosnkowym.

Zdjęcie

Sałatka szpinakowa /Smacznego
Sałatka szpinakowa
/Smacznego

Składniki:

- 10 dag pieczarek,
- 20 dag liści szpinaku,
- 1 czerwona cebula,
- kilka wiórek parmezanu,
- 5 dag orzechów włoskich,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 4 łyżki oleju

Reklama

Przygotowanie:

Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ponieważ do sałatki są użyte nie przetworzone pieczarki, należy kupić je bardzo świeże i ładne. Przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny, olej i doprawić pieprzem. Szpinak wymieszać z pieczarkami i cebulą, przełożyć do salaterki, posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami parmezanu. Sałatkę podawać z sosem czosnkowym. Czas przygotowania 20 min. Przepis na 4 osoby. Koszt jednej porcji 1,5 zł.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 ząbki czosnku, 50 dag czerwonych buraków, 4 łyżki oliwy, 35 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczak), 100 ml wytrawnego białego wina, pieprz, sól, 1 l bulionu warzywnego, 3-4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.