Reklama
  • Piątek, 28 maja 2010 (16:51)

    Sałatka z fasolki szparagowej i marchewki - w 40 minut

Kolorowa sałatka pełna witamin.

Zdjęcie

Światowej klasy sałatka /Smacznego
Światowej klasy sałatka
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 40 g orzechów włoskich,
- 6 gałązek tymianku,
- 6 gałązek bazylii,
- 6 łyżek białego octu balsamicznego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki miodu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 czerwona cebula,
- ząbek czosnku,
- papryczka chilli,
- 100 g zielonej fasolki szparagowej,
- jedna czerwona papryka,
- 200 g marchewki,
- 100 g pieczarek,
- 1 główki sałaty rzymskiej (endywii),
- awokado,
- 100 g oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 150 g sera feta,
- rzeżucha

Przygotowanie:

Orzechy grubo posiekać i prażyć na patelni bez tłuszczu przez ok 3 minuty. Zioła umyć, osuszyć, oberwać listki. Na sos: ocet, sól, pieprz i miód wymieszać, stopniowo dodawać oliwę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek, obrać przecisnąć przez praską. Chilli umyć, pokroić w krążki. Cebulę, czosnek, orzechy i zioła wmieszać do sosu. Fasolkę umyć, pokroić, zblanszować w osolonej wrzącej wodzie (ok. 5 minut), a następnie ostudzić w zimnej wodzie. Paprykę, umyć pokroić w krążki. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, pokroić w plasterki. Sałatę umyć, otrząsnąć z wody, potargać na kawałki. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Przygotowane składniki oraz oliwki wymieszać i nakładać na talerzyki wraz z kawałkami sera feta. Posypać rzeżuchą.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1970 kJ/471 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: ● 3 awokado ● 350 g kremowego twarożku ● 1/4 szklanki szczypiorku, posiekanego ● 2 ząbki czosnku, zmiażdżone ● 2 łyżeczki skórki startej z cytryny ● łyżka soku z cytryny ● papryczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.