Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:00)

    Selerowa surówka z rzodkwią

Składniki: 50 dag selera korzeniowego, 1 średnia marchewka, 15 dag białej rzodkwi, 1 cytryna, 6 łyżek majonezu, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, 6 dag włoskich orzechów, 2 jajka, 1 mała sałata lodowa.

1. Bulwę selera, średnią marchewkę oraz białą rzodkiew oczyść starannie, opłucz. Warzywa pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do miski, skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, dokładnie wymieszaj.

Reklama

2. Powstałą mieszankę wymieszaj z majonezem (ewentualnie z jogurtem naturalnym). Dopraw do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Orzechy włoskie posiekaj grubo, dodaj do surówki.

Jeśli chcesz, możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Odstaw na 30 minut do lodówki.

3. Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo. Ostudź, a potem obierz. Również zetrzyj na tarce jarzynowej.

4. Sałatę lodową podziel na liście, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz w spe cjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku. Na talerzach rozłóż miseczki z sałaty. Napełnij je schłodzoną surówką, posyp startym jajkiem i dowolnie udekoruj.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 upieczone średnie buraki • 60 g sera feta • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej • skórka otarta z 1 cytryny • 1 łyżka suszonego tymianku • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki utartego świeżego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.