Reklama
  • Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)

    Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą

1 główka czerwonej kapusty, 1 cytryna, 1 cebula, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 4-5 łyżek oliwy lub oleju, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

1. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 8-10 minut, odcedź, przelej zimną wodą, skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

2. Z drugiej połówki cytryny otrzyj skórkę. Cebulę obierz, posiekaj. Umieść na sicie i przelej wrzątkiem, aby straciła swój ostry smak. Obrane jabłko zetrzyj na tarce, szybko skrop sokiem z reszty cytryny i posyp startą skórką.

Reklama

3. Pomarańczę sparz, obierz, wykrój fileciki miąższu, rozdrobnij. Dodaj do kapusty razem z jabłkiem i cebulą. Wymieszaj z oliwą (lub olejem). Sałatkę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw na pół godziny do lodówki.

czas ok. 30 min; porcja – 60 kcal, cena 90 gr

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Świat kobiety
Więcej na temat:1 procent | pomarańcza

Zobacz również

  • Składniki: szkl. bulionu z drobiu, pierś z indyka (z 80 dag wychodzi 6 dużych rolad), 2 jajka, cebula, 50 dag grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlaki), łyżka świeżego koperku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.