Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Surówka z kapusty ze śmietaną

Składniki: 50 dag czerwonej kapusty, pół fenkułu, 1 czerwona cebula, 2 jabłka, 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 3 łyżki soku z cytryny, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, sól, pieprz, musztarda, cukier, czosnek, natka.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Reklama

1. Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki. Usuń głąb, kapustę drobno poszatkuj. Fenkuł oczyść, opłucz, pokrój cienko w piórka.

2. Obraną czerwoną cebulę drobno posiekaj. Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w dużą kostkę.

3. Oczyść łodygi selera naciowego, usuń ewentualne włókna, pokrój w plasterki. Obraną i op łukaną marchewkę pokrój nożem szczelinowym w cienkie paski lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa i owoce połącz.

4. Skrop surówkę sokiem z cytryny oraz 2-3 łyżkami oleju, posyp solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. W tym czasie wymieszaj śmietanę z łyżką musztardy. Dopraw sos solą, pieprzem, ząbkiem czosnku, posiekaną natką i cukrem. Podawaj do schłodzonej surówki kapuścianej.

Czerwoną kapustę można również kisić. Oczyść główkę z wierzchnich liści, cienko poszatkuj. Układaj w kamiennym garnku, przesypując solą i cukrem (po 1 łyżce na 1 kg kapusty).

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag selera korzeniowego, 1 średnia marchewka, 15 dag białej rzodkwi, 1 cytryna, 6 łyżek majonezu, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, 6 dag włoskich orzechów, 2 jajka, 1 mała sałata lodowa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.