Reklama
  • Piątek, 6 marca 2015 (13:05)

    Surówka z kiszonej kapusty

Składniki na 4 porcje: 50 dag odciśniętej kapusty kiszonej, 2 średnie marchewki, 1 duże jabłko, 4 łyżeczki cukru, 3 łyżki oleju, pół strąka czerwonej papryki, 2 łyżki zielonego groszku z puszki, kilka gałązek koperku, pieprz.

1 Odciśniętą kapustę kiszoną poszatkuj ostrym nożem. Jeśli uznasz, że kapusta jest bardzo kwaśna, możesz ją najpierw przepłukać na sicie zimną wodą.

2 Obrane marchewki opłucz, osusz, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Jabłko umyj, obierz, pozbaw gniazda nasiennego. Zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodaj do surówki, wymieszaj.

Reklama

3 Surówkę dopraw do smaku cukrem oraz szczyptą pieprzu, skrop olejem. Odstaw na 30 min, by smaki się przeniknęły. Przed podaniem surówkę udekoruj pokrojonym w paseczki miąższem papryki, groszkiem i koperkiem.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

czas ok. 25 min; porcja – 130 kcal, cena 1,40 zł

Nieco inną wersję tej surówki możesz przyrządzić na sposób gruziński. Kapustę odciśnij, wymieszaj ze sporą ilością siekanej natki. Odciśnięty sok połącz z kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz zmielonymi orzechami włoskimi i kolendrą. Polej kapustę, dopraw do smaku.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety
Więcej na temat:z | kapusta

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 350 g zielonej soczewicy ● cebula cukrowa ● ząbek czosnku ● jajo ● 1/2 szklanki bułki tartej ● 4 plasterki żółtego sera ● 4 liście sałaty ● 2 czerwone cebule ● 4 bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.