Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (12:00)

    Tarte placki z rzepy

Składniki na 4 porcje: 2 marchewki, 50 dag rzepy, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 5 dag pestek słonecznika 6 łyżek oleju gałka muszkatołowa, mielona, sól, pieprz, 25 dag mielonego, twarogu, 15 dag kwaśnej śmietany, 10 dag kiełków rzodkiewki 5 dag roszponki

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut

Reklama

Przygotowanie: Marchew, rzepę i cebulę obrać. Grubo zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę i pestki słonecznika. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wymieszać. Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać kupki ciasta warzywnego, formując owalne placki (jak ziemniaczane). Smażyć na rumiano. Osączyć z tłuszczu. Trzymać w cieple.

Twaróg wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Placki rozłożyć na talerzach przybranych listkami roszponki. Na plackach ułożyć porcje pikantnego twarożku. Posypać kiełkami.

Czas przygotowania: około 50 minut

Życie na gorąco
Więcej na temat:placki | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 ząbki czosnku, 50 dag czerwonych buraków, 4 łyżki oliwy, 35 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczak), 100 ml wytrawnego białego wina, pieprz, sól, 1 l bulionu warzywnego, 3-4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.