Reklama
  • Czwartek, 24 marca 2016 (14:05)

    Terrina z twarożku i awokado

Składniki: ● 3 awokado ● 350 g kremowego twarożku ● 1/4 szklanki szczypiorku, posiekanego ● 2 ząbki czosnku, zmiażdżone ● 2 łyżeczki skórki startej z cytryny ● łyżka soku z cytryny ● papryczka chilli, posiekana ● szklanka natki pietruszki ● 1/3 szklanki niesolonych orzechów pistacjowych ● 2 czerwone papryki, upieczone, bez skóry ● sól, pieprz.

1. Przygotuj formę z otworami do pieczenia minichlebków lub zwykłą formę (wtedy trzeba będzie terrinę kroić). Posmaruj wgłębienia olejem i wyłóż folią, tak aby wystawała przynajmniej po 2 bokach.

2. Wymieszaj mikserem awokado, twarożek, szczypiorek, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz chilli. Przypraw do smaku.

Reklama

3. Oddzielnie zmiksuj natkę pietruszki i pistacje, tak aby otrzymać drobniutką kruszonkę.

4. Papryki pokrój w paski.

5. Dno foremek obsyp kruszonką z pistacji i natki. Wyłóż na nią połowę masy z awokado i przykryj pokrojoną papryką. Ostatnia warstwa to reszta masy z awokado. Wyrównaj powierzchnię, przykryj folią. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

6. Wystaw z lodówki terrinę tuż przed podaniem. Wyjmij ją z foremek, pociągając za folię i ułóż na półmisku lub tale rzach zieloną stroną do góry.

Olivia

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 350 g zielonej soczewicy ● cebula cukrowa ● ząbek czosnku ● jajo ● 1/2 szklanki bułki tartej ● 4 plasterki żółtego sera ● 4 liście sałaty ● 2 czerwone cebule ● 4 bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.