Reklama
  • Wtorek, 9 lipca 2013 (08:34)

    Wszystko o rukoli

We Francji i Włoszech spotkamy ją w makaronach, sałatkach, a nawet rozrzuconą na pizzy. Jeśli zdobędziesz nasiona,możesz ją hodować w mieszkaniu lub posiać na działce.

Jest ceniona ze względu na oryginalny, ostry smak, trochę przypominający chrzan i lekko orzechową nutę. Można ją spożywać na wiele sposobów: gotować, faszerować, zapiekać.

Reklama

Rukolę lubią miłośniczki odchudzania, bo jest bardzo niskokaloryczna; na 100 g ma tylko 20 kcal. I jest zdrowa. Zawiera witaminy A i C oraz żelazo.

W wersji na słodko

Rukolę można też łączyć z owocami. Sałatka z truskawkami nie wymaga dużo pracy, ale produkty muszą być świeże: delikatnie mieszamy rukolę, pokrojone truskawki i starty oscypek.

Posypujemy sałatkę pistacjami i skrapiamy oliwą.

Kolejny szybki przepis na rukolę na słodko to: opakowanie rukoli, soczyste gruszki, tarty parmezan i orzeszki piniowe lub płatki migdałowe. Sos do tej kompozycji robimy z oliwy, sprasowanego czosnku, soku z cytryny lub limonki, cukru, soli i pieprzu.

Po prostu na obiad

Rukola w daniach na ciepło sprawdza się zwłaszcza w makaronach. Ugotuj makaron al dente i podawaj z całymi pomidorami z puszki (lub sparzonymi, bez skórki, podduszonymi na oliwie).

Do pomidorów dodaj kapary, zrumieniony czosnek, sól, pieprz, a po zmieszaniu składników z makaronem wrzuć do dania pokrojoną rukolę ze świeżą bazylią.

Błyskawicznie robi się też makaron z ugotowanym brokułem, zeszkloną na patelni cebulą i rukolą. Sos robimy z przyprawionej solą i pieprzem śmietany wymieszanej z parmezanem.

Lubi być w sałatce

Przepisy na sałatkę z rukolą są bardzo proste. Najbardziej popularne jest łączenie jej z mozzarellą i pomidorami (lub pomidorkami koktajlowymi) oraz wersja z tuńczykiem, oliwkami i papryką. Obie sałatki serwujemy ze świeżą bagietką, a tuż przed podaniem polewamy sosem winegret: oliwa z oliwek, sok z cytryny lub ocet balsamiczny, sól i pieprz.

Bardziej wyszukana wersja to: rukola, orzechy włoskie, rodzynki, pomidory suszone, kapary i pomidorki koktajlowe. Do tego starty ser typu bursztyn i sos winegret z dodatkiem czosnku. Pycha!

Na żywo
Więcej na temat:rukola | W.E. | przepisy | O

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag selera korzeniowego, 1 średnia marchewka, 15 dag białej rzodkwi, 1 cytryna, 6 łyżek majonezu, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, 6 dag włoskich orzechów, 2 jajka, 1 mała sałata lodowa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.