Reklama
  • Środa, 25 listopada 2009 (15:03)

    Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem

Na słodko.

Zdjęcie

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem /Smacznego
Zapiekanka ryżowa z jabłkiem
/Smacznego

Składniki:

- 40 dag ryżu,
- 2 jajka,
- 1 kg czerwonych jabłek,
- sól, cukier,
- cynamon,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki śmietany

Reklama

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, schłodzić. Odłożyć jedno jabłko do dekoracji, a z reszty usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Ryż przyprawić cukrem, dodać jajka i dokładnie wyrobić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i nałożyć połowę ryżu, na to ułożyć jabłka i resztę ryżu. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 1 h. Zapiekankę podawać udekorowaną jabłkiem i cynamonem. Polać śmietaną. Czas przygotowania 1 h 40 min. Przepis na 8 osób.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag selera korzeniowego, 1 średnia marchewka, 15 dag białej rzodkwi, 1 cytryna, 6 łyżek majonezu, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, 6 dag włoskich orzechów, 2 jajka, 1 mała sałata lodowa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.